Tetamu 2 Tanah Haram

Perasaan rindu ini hasil dari doa Nabi Ibrahim a.s. ketika meninggalkan Hajar dan anaknya Nabi Ismail a.s. atas perintah Allah,
"Wahai Tuhanku, aku tinggalkan zuriatku di lembah yang gersang di sisi rumahMu (Baitikal Haram) untuk didirikan solat di atasnya. Oleh itu Ya Allah, jadikanlah hati manusia rindu kepadanya, moga-moga mereka selalu kembali kepadanya (Mekah)." ......Dan itulah aku yang Menggamit Rindu Haramain....

TV AL HIJRAH - LABBAIKALLAH 17 SEPTEMBER 2015 / 3 ZULHIJJAH 1436 HIJRAH https://www.youtube.com/watch?v=w7GjzeKhECs


Tuesday, 6 September 2011

Peringatan Untuk Bakal Jemaah Haji 1432

BERHATI-HATI DI MEKAH

Semasa bakal haji berada di Mekah, bakal haji perlu berhati-hati kepada pihak yang tidak dikenali menawar beberapa perkhidmatan dengan di kena bayaran. Antara perkhidmatan adalah seperti berikut:
• Upah haji
• Bayaran dam
• Menjual batu permata, kayu kokak , minyak unta, minyak dop dan barang-barang lain yang dianggap pelik.
• Membantu untuk cium Hajar Aswad
Bakal haji juga perlu berhati-hati apabila membuat pembelian dengan penjual di merata tempat kerana mereka menjual tanpa kelulusan pihak kerajaan Arab Saudi. Apabila bakal haji sedang membuat pilihan dan memegang barangan, pihak berkuasa datang dan penjual akan lari memyebabkan bakal haji tidak sempat membuat bayaran.
Elakan membeli daripada penjual makanan di kaki lima atau di tepi jalan kerana di kuatiri tidak bersih. Penjual makanan akan menjual makanan dalam bekas yang nampak bersih. Pabila pihak berkuasa dtang mereka akan lari dan menyorokkan makanan di celah-celah bangunan yang tidak bersih. Kadang-kadang makanan mereka di rampas dan di buang dalam tong sampah, kemudian mereka mengambil balik da menjual kepada pembeli.
Bakal Haji wanita jangan membenarkan jurujual masuk dalam bilik tidur kerana dibimbangi akan terkena tipu. Mereka akan mebuat baik dengan salah seorang bakal haji yang akan mengaku kepada penjaga bangunan bahawa jurujual tersebut saudara sehingga dibenarkan masuk dalam bangunan.

No comments:

Post a Comment