Tetamu 2 Tanah Haram

Perasaan rindu ini hasil dari doa Nabi Ibrahim a.s. ketika meninggalkan Hajar dan anaknya Nabi Ismail a.s. atas perintah Allah,
"Wahai Tuhanku, aku tinggalkan zuriatku di lembah yang gersang di sisi rumahMu (Baitikal Haram) untuk didirikan solat di atasnya. Oleh itu Ya Allah, jadikanlah hati manusia rindu kepadanya, moga-moga mereka selalu kembali kepadanya (Mekah)." ......Dan itulah aku yang Menggamit Rindu Haramain....

TV AL HIJRAH - LABBAIKALLAH 17 SEPTEMBER 2015 / 3 ZULHIJJAH 1436 HIJRAH https://www.youtube.com/watch?v=w7GjzeKhECs


Tuesday, 2 August 2011

SOLAT DI SAF KEDUA DI HADAPAN KA'BAH

Pada waktu yang lain pula saya dan Ucu pergi melakukan tawaf sunat berdua sahaja. Pada mulanya kami berjalan berbaris. Ucu di depan dan saya di belakang. Memandangkan jemaah semakin ramai, maka saya menganjurkan kepada Ucu agar kami bergadingan tangan, supaya kami tidak terpisah. Kami pun berjalan beriringan melakukan tawaf. Sekitar tiga puluh minit sebelum subuh kami selesai tawaf. Saya sekali lagi menganjurkan agar kami membuat satu pusingan tambahan untuk mendapatkan saf pertama seperti yang disarankan oleh Professor Kamil dalam bukunya.
            Sesampai sahaja kami di sebelah kanan Hijir Ismail, polis mula mengarahkan jemaah membuat saf. Cepat-cepat saya dan Ucu terus ke saf pertama. Saya dan Ucu tersenyum gembira kerana inilah pertama sekali dalam hidup kami dapat bersolat di hadapan Ka’bah pada saf yang pertama. Sedang kami berdiri untuk mengekalkan kedudukan di saf pertama tersebut, beberapa orang jemaah membuat kecoh dan berebut-berebut hendak solat di saf pertama juga. Tiba-tiba seorang polis datang dan beliau pun mengarahkan semua jemaah di kiri dan kanan kami berundur ke belakang. Kami pun berundur ke saf ke dua.
            Apabila polis tersebut bergerak semula ke tempat lain, jemaah yang lain masuk semula ke saf pertama tadi. Tetapi kami masih di saf ke dua bersebelahan dengan kiub putih yang menutup laluan masuk ke Hijir Ismail. Kami bersyukur, walaupun kami bersolat di saf ke dua tetapi kami masih tetap betul-betul di hadapan Ka’bah. Alhamdulillah. Kami solat sunat tawaf, tahajjud, taubat dan witir. Selang beberapa minit kemudian, azan subuh pun berkumandang. Kemudian kami juga dapat melihat wajah imam yang lalu di hadapan kami dan bersolat sunat di dalam Hijir Ismail di bawah Mizab, pancuran emas.
            Selesai sahaja solat subuh kami melihat jemaah sudah berebut-rebut masuk ke Hijir Ismail. Saya dan ucu juga turut sama. Kedudukan saya yang dekat dengan kiub putih memudahkan saya untuk masuk dan tidak perlu bertolak-tolak. Saya masuk ke dalam Hijir Ismail dan bersolat sunat di dalamnya. Ucu sudah tidak kelihatan lagi. Kami sudah terpisah. Apabila kami berkumpul semula ketika mahu pulang ke hotel di pintu Bilal, Ucu menceritakan bahawa beliau dapat bersolat sunat betul-betul di bawah Mizab. Itulah rezeki kami hari itu. Dimudahkan Allah untuk kami bersolat di saf ke dua dan solat sunat di dalam Hijir Ismail. Alhamdulilllah.

No comments:

Post a Comment